Inclusief Vergaderen

inclusief vergaderen

Over vergaderen is er al heel wat geschreven terwijl er over bewonersvergaderingen, cliëntenraden en gebruikersoverleg heel wat minder informatie te vinden is. Heel wat voorzieningen organiseren vergaderingen met en voor hun cliënten. Maar wat verstaan we onder bewonersvergadering, gebruikersoverleg of cliëntenraad? Bart Serrien en Chris De Rijdt gingen de uitdaging aan om vergaderen met cliënten toegankelijker te maken zodat cliënten volwaardig kunnen deelnemen aan een overleg. Zij introduceren het begrip ‘inclusief vergaderen’.

De auteurs laten zien hoe inclusief vergaderen een proces is en wat dit in de praktijk betekent. Je vindt er heel wat suggesties en mogelijkheden in terug waaruit je zelf een keuze kan maken om je eigen vergaderingen op te starten of te verfijnen. De hulpmiddelen en tips komen vooral uit praktijkervaring in het vergaderen met personen met een verstandelijke beperking. Toch zijn die ook toepasbaar op alle doelgroepen waar communicatie en denkprocessen moeilijker zijn: het helpt je vergaderingen te ondersteunen bij laagtaalvaardigen, anderstaligen, senioren, kleuters en jongeren met of zonder beperking. De tips zijn niet alleen bruikbaar voor vergaderen met cliënten, maar nodigen de lezer tegelijkertijd uit de eigen teamvergadering kritisch te bekijken.

Bij de verschillende aspecten van het vergaderen wordt telkens een link naar het gevisualiseerd materiaal en de sjablonen voorzien die je op deze pagina kan vinden. Zo kan je meteen zelf aan de slag.

Meer info op 'Werken met visualisaties'  

Bestel het boek  

Vorming, coaching en training  

VergaderboekjeVergaderboekje

 • Aan een succesvol vergaderproces gaan de nodige training en voorbereiding vooraf. Hierbij kan een vergaderboekje of -bundel jou en je cliënten helpen. Meer info kan je lezen op pagina's 67 en 78 in het boek Inclusief vergaderen.

  Download het MS Word document      Download het PDF document 

Invulkaarten agendapuntInvulkaarten agendapunt

VerklikkersVerklikkers, stopborden en aandachtskaartjes

stemkaartenStemkaarten

DeurhangerDeurhangers

 • De locatie is heel belangrijk voor een vergadering. Zorg dat je niet gestoord wordt door een bericht aan de deur te hangen. Meer info lees je op pagina 44. Klik op de link hieronder om aanpassingen te leren maken in MS Word.

  Aanpassen van afbeeldingen in MS Word  

 • deurhanger voor aan de klink

  Deurhanger voor aan de klink

  Een deurhanger die je aan een standaard klink kan ophangen. Twee deurhangers op één pagina, moeten op vorm uitgeknipt worden. Af te drukken in kleur of zwart-wit, nadien best te lamineren.

  Download het MS Word document  

       Download het PDF document  

 • Deurhanger om aan de deur te bevestigen

  Deurhanger A4

  Een deurhanger die je aan de deur bevestigd. Dit kan op meerdere manieren: met kneedlijm, perforeren aan de bovenkant en een touwtje om aan de klink te hangen, een insteekhoes of - kader die aan de muur of deur hangt, ... .

  Download het MS Word document  

       Download het PDF document  

UitnodigingUitnodiging

 • Cliënten kan je persoonlijk uitnodigen. Je kan hier meer over lezen op pagina 63. Het sjabloon is één pagina met twee uitnodigingen waarin je de agendapunten kan invullen.

  Download het MS Word document  

AgendaAgenda

wordVerslag

 • Hier vind je documenten met bouwstenen om je eigen sjabloon uit te werken. Meer info lees je op pagina 126. Klik op de link hieronder om aanpassingen te leren maken in MS Word.

  Aanpassen van afbeeldingen in MS Word

 • standaard verslag

  Verslag met pictogrammen

  Er is ruimte voorzien voor een pictogram per vergaderonderdeel én er is een linkermarge waar je pictogrammen kan toevoegen die de alinea's duiden.

  Download het MS Word document  

 • Verslag met ruimte voor aanwezigen

  Verslag met pictogrammen en foto's aanwezigen

  Er is ruimte voorzien voor een pictogram per vergaderonderdeel, foto's van de aanwezigen én er is een linkermarge waar je pictogrammen kan toevoegen die de alinea's duiden.

  Download het MS Word document  

AgendaAndere hulpmiddelen

  Sjabloon voor kamerverdeling

  Kamerverdeling

  Een sjabloon met bouwstenen om een visuele voorstelling te maken van de verdeling van de kamers tijdens een vakantieweek of kamp.

  Download het MS Word document